A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Липоводолинської селищної ради

Захист прав дітей в умовах воєнного стану

Дата: 22.09.2023 10:10
Кількість переглядів: 43

Одним із ключових завдань, яке має сприяти захисту прав дитини в умовах збройної агресії та окупації частини території України, є систематичні дії держави зі збирання та фіксації всіх випадків порушень прав дитини. Державні органи, правозахисні організації систематично працюють над документуванням вчинених воєнних злочинів, зокрема тих, що вчинені відносно дітей.

На виконання Указу Президента України Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України разом з Національним інформаційним бюро, Офісом Генерального прокурора, Національною поліцією України, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, Офісом Президента в особі радниці-уповноваженої з прав дитини і дитячої реабілітації об’єднано зусилля задля створення платформи «Діти війни»

Це єдина платформа, на якій зібрана інформація про дітей, які постраждали внаслідок війни (загиблі, поранені, зниклі безвісти, депортовані), а також інформація про випадки, коли дітей вдалося розшукати і повернути.

Крім того, платформа слугує каналом повідомлення правоохоронним органам (зокрема, Національній поліції України, Офісу Генерального прокурора), а також Національному інформаційному бюро про випадки зникнення дитини, злочину, скоєного проти дитини, виявлення дитини без супроводу дорослих, депортації, примусової зміни громадянства та документів та інші порушення прав дитини під час війни через реєстрацію звернень на сайті.

18 квітня 2023 Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову № 339 «Деякі питання захисту осіб, у тому числі дітей, депортованих або примусово переміщених у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації проти України», згідно з якою передбачається створення Єдиного реєстру осіб, зокрема дітей, депортованих або примусово переміщених через збройну агресію Російської Федерації проти України. Реєстр об’єднуватиме інформацію щодо всіх депортованих або примусово переміщених осіб. Інформацію до Реєстру вноситиме Національне інформаційне бюро на основі щомісячного подання інформації від міністерств, центральних і місцевих органів влади, голів обласних військових адміністрацій.

Офіс Генерального прокурора України проводить процесуальне керівництво у провадженнях щодо зафіксованих в ході збройного конфлікту воєнних злочинів. Загалом ОГП на даний момент зареєстровано більше 80 000 кримінальних правопорушень за статтею 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

З початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України Офісом Генерального прокурора виокремлено напрям документування міжнародних злочинів, які вчиняють військові РФ щодо українських дітей, оскільки діти складають особливу категорію, яка перебуває під захистом міжнародного гуманітарного права.

Наразі органами прокуратури зафіксовано факти вчинення військовослужбовцями країни-агресора низки серйозних порушень проти дітей. Ці порушення згідно з нормами міжнародного гуманітарного права є воєнними злочинами, а саме: вербування і використання дітей; вбивства та каліцтва, зґвалтування та інші форми сексуального насильства, напади на школи, лікарні та захищених осіб, які пов’язані з ними, викрадення дітей, відмова у доступі до гуманітарної допомоги.

Офіс Генерального прокурора співпрацює зі слідчими та прокурорами Міжнародного кримінального суду. Прокурорами Департаменту захисту дітей та протидії домашньому насильству надано МКС більше 40 томів матеріалів кримінального провадження для ознайомлення, підготовлено та передано понад одну тисячу аркушів матеріалів кримінального провадження (доказів на матеріальних носіях інформації), зокрема електронні докази, протоколи оглядів за методикою Берклі, протоколи з відеодопитами свідків та потерпілих.

Між ОГП та МКС було узгоджено можливість створення робочих груп Task forces щодо певних кримінальних проваджень, які Україна готова передавати до Міжнародного кримінального суду. Генпрокурор також 23 березня 2023 року підписав Угоду про відкриття Представництва МКС в Україні.

(інформація взята з відкритих джерел)

Липоводолинський відділ Роменської окружної прокуратури


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень