A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Липоводолинської селищної ради

«Спробуйте бути хоч трохи добрішими – і ви побачите, що будете не в змозі зробити поганий вчинок» (Конфуцій)

Дата: 02.10.2023 15:53
Кількість переглядів: 34

Виховувати у дітей почуття  толерантності, бути небайдужими до чужого горя, запобігати дитячому насиллю, виховувати культуру спілкування, - така мета  проведення  Всеукраїнського тижня протидії булінгу, що проходив з 25 по 29 вересня в закладах загальної середньої освіти громади.

         Спеціалістом із безпеки в освітньому середовищі Наталією Коваленко при співпраці з керівництвом та педагогами освітніх закладів проведено низку  заходів різного формату. Зокрема, проведено опитування серед дітей та батьків під назвою « Я та булінг». Як показав аналіз анкетування, таке явище як булінг відоме всім учасникам освітнього процесу,  та на жаль, не лише теоретично.  37,6% респондентів стикалися з такою проблемою, в переважній більшості булінг проявлявся в моральній та фізичній формі. Причому місцем, де найбільше підлітки зазнають цькування, є шкільний коридор (27,8%), територія школи(10, 2%)  або  дорога до школи/зі школи. 33% від опитуваних вказали, що булером (кривдником) виступають однолітки або однокласники, інколи група дітей. Основною причиною булінгу здобувачі освіти вважають зовнішній вигляд та невміння себе захистити. Поряд з цим, приємним є той факт, що 72% дітей відмітили те, що педагоги вчасно виявляють  та реагують на випадки булінгу в освітньому середовищі, а 76% дітей обізнані, куди слід звертатися в разі, коли вони стають жертвами або ж свідками ситуації.

З просвітницькою метою, використовуючи онлайн форму, для всіх учасників освітнього процесу розповсюджено відео «Що таке булінг та як реагувати правильно», Пам’ятки з інформаціє про те, що треба знати та робити батькам при виявленні факту булінгу.

         28 вересня  для здобувачів освіти восьмого класу Липоводолинського ліцею  проведено  урок на тему «Булінг. Яким він буває та як спробувати його позбутися». В процесі  дискусії моделювали ситуації : «ти-жертва булінгу», ти- булер», ти - свідок», розбирали ситуативні задачі щодо стилю поведінки учасників булінгу та шляхи подолання негативного явища в закладах освіти. Сподіваюся, що даний захід навчить дітей навичкам безпечної поведінки у конкретній ситуації та головному- вчасно простягнути руку допомоги тому, хто її потребує, тому, хто став жертвою жорстокості та насилля.

       Цього ж дня, відбулася зустріч зі здобувачами освіти десятого класу на тему: «Відповідальність до та після 18 років». Обговорили права та обовязки підлітків, відповідальність, яка настає за скоєння правопорушення та злочину. Зупинялися на питанні щодо  порушення правил дорожнього руху неповнолітніми, керування скутерами, мотоциклами без наявності права та дозволу  та подальші  наслідки такої їзди. Акцентували увагу на дотримання правил комендантської години.

       Небезпечні ситуації можна та необхідно передбачати. А обізнаний -  значить захищений.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень